Dé gezonde voeding bestaat niet

Dé gezonde voeding?

Dé gezonde voeding, bestaat niet. Dit is net zoals dé goede brandstof voor een auto, die bestaat ook niet.

Bij aanschaf van een auto staat op de gebruiksaanwijzing op welke brandstof de auto rijdt: benzine, diesel of gas. Een diesel auto heeft zelfs een andere tank opening, zodat je er geen verkeerde brandstof in kan doen. Wanneer je de verkeerde brandstof in je auto doet, gaat hij eerst ‘pingelen’ en ‘stotteren’ en daarna staat hij stil, de motor is stuk. Dat begrijpen we helemaal. En toch menen we dat wij wel alles kunnen eten en drinken.

Als wij geboren worden hangt er geen gebruiksaanwijzing aan, met wat we wel en niet zouden mogen eten en drinken. Helaas? We eten en drinken alleen wat we lekker vinden of omdat zo een voedingsmiddel als zeer gezond in het algemeen wordt aanbevolen door anderen. Op aanraden van wetenschappers en universiteiten, levensmiddelen industrieën, het Voedingscentrum, diëtisten, patiëntenverenigingen, op de verpakkingen van voedingsmiddelen, in artikelen reclames in de kranten en tijdschriften en op de tv.

Maar dé gezonde voeding bestaat dus niet. Jij bent uniek, omdat jouw DNA uniek is. Wat jij wel of niet zou kunnen eten staat voor een deel op je DNA geschreven. Je DNA is je erfelijk materiaal, die je van je vader en je moeder erft. Jouw DNA is uniek, dus hoe jij reageert op bepaalde voedingsmiddelen is ook uniek. Je kunt dus nooit zeggen, welke voedingsmiddelen gezond voor je zijn. ‘Dé gezonde voeding’ bestaat dus echt niet. Wat gezond is voor de één, is heel ongezond voor de ander en zó kan het tot een alimentaire geïnduceerde aandoening leiden.

Is dit een nieuwe kijk op de geneeskunde? Nee zeker niet, want Hippocrates stelde het al: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”… …