Bovenkant menu

Home > Theorie en ontstaan van AGA's > Enzymen > Co-enzymen

Co-enzymen

Veel enzymen werken niet zonder de aanwezigheid van een extra factor die niet uit eiwit bestaat: een co-factor. Dat kan een ion zijn van bijvoorbeeld zink, mangaan, koper, magnesium, ijzer, kalium of natrium. Dit zijn de sporenelementen in het voedsel. De co-factor kan ook een klein organisch molecuul zijn: een co-enzym. Voorbeelden zijn de vitamines B: thiamine (B1), riboflavine (B2) en nicotinamide alsmede vitamine C. Co-enzymen kunnen sterk (covalent) gebonden zijn aan het eiwitdeel van het enzym of heel zwak. Dan zijn ze slechts tijdelijk gebonden aan het enzym wanneer dit zijn katalytische functie uitoefent.

Dit betekent dat het specifieke enzym gelijktijdig met het specifieke co-enzym, op dezelfde plaats en tijdstip en in de juiste verhouding aanwezig dient te zijn. Wanneer een van deze criteria niet aanwezig is, kan een bepaald enzym niet geactiveerd worden. Lees verder bij - co-enzym afwezigheid-

Terug naar het overzicht